Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Αποκλεισμός της διεύθυνσης Α/θμιας, Β/θμιας εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ


Δελτίο Τύπου - Κατάληψης στη διεύθυνση Α/θμιας, Β/θμιας εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης

Σήμερα, Δευτέρα 22 Μαρτίου, από τις 7 πμ Ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, όλων των ειδικοτήτων, δώσαμε το παρόν στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας - δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης. Η διεύθυνση αποκλείστηκε συμβολικά μέχρι τη 1 το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια των ωρών αυτών δε λειτούργησε καμία υπηρεσία



Με συνθήματα όπως: "Μισή Δουλειά - Μισή Ζωή η Ωρομισθία να καταργηθεί", "Με την ωρομισθία δεν χτίζονται σχολεία, οι μαθητές αξίζουνε καλύτερη παιδεία", "Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην παιδεία των περικοπών" και με τη διανομή κειμένων στον κόσμο που περνούσε κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας και στους δεκάδες υπαλλήλους της διεύθυνσης (οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και μας συμπαραστάθηκαν).

Η συμβολική αυτή κατάληψη πραγματοποιήθηκε για να δηλώσουμε με την παρουσία μας πως:

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ :

- έλεγε η υπουργός στις 21/6/2009 «ποτέ ξανά ωρομίσθιοι στο δημόσιο σχολείο» και στις 12/11/2009 δηλώνει ότι «οι ωρομίσθιοι θα διατηρηθούν»…

- δήλωσε πως οι απλήρωτοι, υποαμοιβόμενοι, εξευτελιζόμενοι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που διαμαρτύρονται δεν αποτελούν πρότυπα εκπαιδευτικού, αλλά παραδείγματα προς αποφυγή... (σάββατο 13 Μαρτίου, ημερίδα καινοτομίας)

- δήλωσε πως έχουμε πληρωθεί μέχρι και το Δεκέμβρη(!), ενώ το σύνολο των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών δεν έχει πληρωθεί τους 4 τελευταίους μήνες, πολλοί δεν έχουν πληρωθεί την προηγούμενη σχολική χρονιά(!) - ΠΔΣ, ενώ άλλοι είναι απλήρωτοι από την αρχή της φετινής χρονιάς (σάββατο 13 Μαρτίου, ημερίδα καινοτομίας)

- δήλωσε πως θα έχουμε πληρωθεί στο τέλος του Μάρτη, ενώ στις διευθύνσεις δεν υπάρχει καμία πίστωση (σάββατο 13 Μαρτίου, ημερίδα καινοτομίας)

- εφαρμόζει με το χειρότερο τρόπο τις αντιλήψεις της για "Νέο Σχολείο" και τις επιταγές του συμφώνου σταθερότητας με μείωση των προγραμματισμένων διορισμών κατά 50% και των αναπληρωτών κατά 70% για τη νέα σχολική χρονιά (συνολικά 10000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί τη νέα χρονιά)... στην προοπτική του νέου σχολείου των 30 μαθητών ανά τμήμα και της αύξησης της ωρομισθίας

... την ίδια ώρα που:

..στην εκπαίδευση υπάρχουν τεράστια κενά σε ανθρώπους, σε κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές αποφασίζεται ...περικοπή των δαπανών
..και αναδεικνύεται ως πρωτεύον ζήτημα ο τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών ...με κατάργηση της προϋπηρεσίας - δηλαδή των κόπων των ωρομισθίων και αναπληρωτών

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Κανένα νέο μέτρο δε θα περάσει πέρα από :

- Κατάργηση της ωρομισθίας

- Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών στα σχολεία με μόνιμους εκπαιδευτικούς

- Τμήματα με 20 μαθητές μέγιστο αριθμό

- Υποδομές κτιριακές και υλικοτεχνικές

- Ουσιαστική λειτουργία του ολοήμερου σχολείου - δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο

- Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

- Συζήτηση για τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης

- Γενναία χρηματοδότηση της παιδείας

- Αξιοπρεπείς μισθοί - όχι στις αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης

- Όχι στις εξαγγελόμενες αλλαγές για τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

oromisthioi.blogspot.com, www.oromisthioi.gr e-mail: oromisthios@gmail.com
Τηλ.: 6977450543, 6945996249, 6977040779, 6974489212, 6974595897

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Με αφορμή την ανακοίνωση της Π.Ο.Σ.Υ.Π.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι (διοικητικοί και εκπαιδευτικοί)

Με αφορμή την ανακοίνωση της Π.Ο.Σ.Υ.Π. για τη γενική απεργία ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ στις 11/03/2010, θα ήθελα να θέσω τα ακόλουθα ερωτήματα:
Η από 05/03/2010 ανακοίνωση γιατί εστάλη στις 10/03/2010, 13:09 μ.μ.;
Μήπως για να μην προλάβουν να ενημερωθούν οι συνάδελφοι για την απεργία της επόμενης ημέρας;
Στην αναφορά που γίνεται για την εφ’ άπαξ αμοιβή εξετάσεων διαβάζουμε: «Αν προκληθούμε, η αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη με την επίθεση που θα δεχτούμε». Δηλ. δεν έχουμε προκληθεί ήδη με τις περικοπές των επιδομάτων και των δώρων; Ήδη με το αρ. 7, παρ. 6 του Ν. 3833/2010 η εν λόγω αμοιβή θα χορηγείται μόνο σε όποιον «αποδεδειγμένα συμμετέχει» στην «οργάνωση, διεξαγωγή και υποστήριξη» των εξετάσεων. Τι προτίθεται να κάνει η Π.Ο.Σ.Υ.Π.;
Και στην κατακλείδα «Η ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ». Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι η κρίση μόλις αρχίζει και δεν θα περάσει εύκολα και σύντομα, και τα μέτρα θα ενταθούν.

Θέλω επίσης να επισημάνω τα εξής:
Είναι γνωστό ότι ο κλάδος μας αποτελεί έναν από τους πλέον κακοπληρωμένους όχι μόνο του Υπουργείου, αλλά όλου του δημόσιου τομέα. Είμαστε οι «προλετάριοι» του δημόσιου τομέα.
Βρισκόμαστε σ’ αυτή την κατάσταση ως αποτέλεσμα των πολιτικών του «διαίρει και βασίλευε» όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και των συνδικαλιστικών μας ηγεσιών.
Είναι καιρός να σπάσουν αυτές οι αντιλήψεις, πρωτίστως στις τάξεις των ίδιων των εργαζομένων. Οι διαχωρισμοί δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, εκπαίδευσης-εργασίας, εκπαιδευτικών Α/θμιας-εκπαιδευτικών Β/θμιας, εκπαιδευτικών-διοικητικών, διοικητικών της κεντρικής υπηρεσίας-διοικητικών των περιφερειακών υπηρεσιών, το μόνο που καταφέρνουν είναι οι όποιοι αγώνες γίνονται να είναι αποσπασματικοί, ατελέσφοροι και σε τελευταία ανάλυση ηττοπαθείς.

Το πρόβλημα ωστόσο δε βρίσκεται μόνο στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, στην επίθεση τόσο στο εισόδημα των μισθωτών (σε πρώτη φάση του δημοσίου, στη συνέχεια και του ιδιωτικού τομέα), όσο και στις αλλαγές που διεξάγονται στην ίδια την παιδεία.
«Πρώτα ο μαθητής» ακούσαμε. Συμφωνούμε, όμως τι γίνεται στην πραγματικότητα; Αύξηση των μαθητών ανά αίθουσα. Μείωση του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού. Κάθε νέο σχολικό βιβλίο είναι χειρότερο από τα προηγούμενα. Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, που αναντίρρητα αποτελούν χρήσιμο βοήθημα και μέσο διδασκαλίας, ανακηρύσσονται σε αυτοσκοπό, με αποτέλεσμα η εικονική παραστατικότητα να υποβαθμίζει την κριτική και εννοιολογική σκέψη. Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με την υπαγωγή της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία χειραγωγήσιμων απασχολούμενων του εφεδρικού στρατού της εργασίας, μέσω της διά βίου μάθησης, χωρίς βασικές γνώσεις γενικής παιδείας.
Ως γονείς και εργαζόμενοι, και μάλιστα του Υπουργείου Παιδείας έχουμε λόγο σε ότι συμβαίνει στην εκπαίδευση.
Στο χώρο της παιδείας ωριμάζει στη σημερινή συγκυρία η αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός μετώπου εργασίας-παιδείας.
Απαιτούνται νέες μορφές οργάνωσης και αγώνα. Συγκεκριμένα προτείνω:
• Κοινές επιτροπές αγώνα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, αποτελούμενες από εκπαιδευτικούς και διοικητικούς.
• Συνδυασμός απεργιακών κινητοποιήσεων και άλλων πρωτοβουλιών. Π.χ. λευκές απεργίες, καταλήψεις, εναλλακτικά μαθήματα με έμφαση στην κοινωνική προβληματική με σκοπό τη διαπαιδαγώγηση-διαμόρφωση κριτικής προσέγγισης της νέας γενιάς κ.ά.
• Δημιουργία blog (http://metopo-paideias-ergasias.blogspot.com) για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων, προτάσεων, συντονισμό κινητοποιήσεων.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ, ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΙ

Τριαντάφυλλος Μεϊμάρης
ΠΕ1 Διοικητικού
tmeimaris@gmail.com

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Ε,ναι λοιπόν φταίω εγώ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Ε,ναι λοιπόν φταίω εγώ.

Φταίω εγώ που δεν μπορώ να καταλάβω το μεγαλείο της δημοκρατίας που ζω, η οποία ρίχνει το φταίξιμο σε μένα τον δημόσιο υπάλληλο και εκπαιδευτικό που μετά από 12 χρόνια παίρνω 1300 ευρώ και πρέπει να πληρώσω εγώ.

Φταίω εγώ που δεν είμαι πατριώτης όπως ο κ. Παπανδρέου και οι υπόλοιποι βουλευτές που δεν έχουν υπηρετήσει ποτέ οι περισσότεροι στο στρατό αλλά όμως νοιάζονται.

Φταίω εγώ που δεν μπορώ να καταλάβω ότι δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου βουλευτές, υπάλληλοι της βουλής, φοροφυγάδες, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων, ιδιοκτήτες εφημερίδων και τηλεοπτικών μέσων, είναι όλοι πιο ίσοι στα προνόμια από τους υπόλοπους και ίσως και πιο πατριώτες και για αυτό δεν θίγονται από τα μέτρα.

Φταίω εγώ που δεν λέω να κατανοήσω τους εθνικούς λόγους για τους οποίους οι δικηγόροι δεν καταβάλλουν ΦΠΑ, οι γιατροί δεν πληρώνουν φόρους, οι υπάλληλοι της βουλής παίρνουν 16 μισθούς.

Φταίω εγώ ο δημόσιος υπάλληλος που εκατομμύρια ευρώ δίνονται σε θνησιγενείς και μεταθανάτιες εφημερίδες μέσω κρατικών χρημάτων και σε ποδοσφαιρικές ομάδες.

Φταίω εγώ ο εκπαιδευτικός γιατί αντί να κάνω ιδιαίτερα και να μην έχω οικονομικό πρόβλημα περιμένω να μου δώσει μισθό το κράτος.

Φταίω εγώ γιατί δεν μπορώ να αντιληφτώ ότι πρέπει να δώσω ως πατριώτης και το 13 μισθό για να μπορούν οι εργολάβοι να φτιάχνουν δρόμους με τριπλάσιο κόστος από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για να μπορούν οι ίδιοι εργολάβοι να εισπράττουν υπέρογκα ποσά από τα διόδια και μετά μέσα από τις εφημερίδες τους και τους σταθμούς τους να στοχοποιούν τους δημόσιους υπαλλήλους για το χάλι της οικονομίας. Για να μπορούν να προβάλλουν και να προωθούν τους πολιτικούς της αρεσκείας τους. Αλήθεια ποιοί εργάστηκαν στα μεγάλα έργα και με τι μεροκάματα;

Φταίω εγώ που δεν νοιώθω πατριώτης για να δώσω και το 12ο μισθό στο κράτος για να μην αποδίδει κανένας καναλάρχης ασφαλιστικές εισφορές αγγελιόσημα και κάθε ιδιοκτήτης εφημερίδας να μπορεί να έχει αφορολόγητο ποσό από τον τζίρο του και να μπορούν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι να είναι στη μισθοδοσία υπουργείων.

Φταίω εγώ που δεν έχω Πόρσε καγιεν και offshore εταιρεία όπως όλοι οι καλοί πατριώτες και που πιστεύω ότι νόμιμο είναι μόνο ότι είναι και ηθικο.

Φταίω εγώ ο προδότης της πατρίδας που δεν δίνω και τον 11ο μισθό μου για να μπορούν οι τράπεζες να δηλώνουν πριν λίγα χρόνια αστρονομικά κέρδη τετραπλάσια σε σχέση με τις ευρωπαικές και μόλις τα στελέχη τους έπεσαν έξω να τους δίνει το κράτος 22 δις $. Βλέπετε για να πλουτίσουν λίγοι πατριώτες τραπεζίτες πρέπει όλοι εμείς για 2 δις $ να φάμε παντεσπάνι.

Φταίω εγώ ο τεμπέλης δημόσιος υπάλληλος που το κράτος χαρίζει δις σε φαρμακευτικές εταιρείες για εθνικούς λόγους και δεν συλλαμβάνει λαθρέμπορους καυσίμων όταν είναι πρόεδροι ΠΑΕ.

Φταίω εγώ που δεν είμαι τόσο πατριώτης για να βοηθήσω με το μισθό μου τους εργατικούς επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα που έχουν τη χαμηλότερη φορολογία στην Ευρωζώνη και δεν φορολογούνται τα μερίσματά τους.

Φταίω εγώ λοιπόν που λόγω έλλειψης πατριωτισμού δεν μπορώ να αντέξω το γεγονός ότι για το κράτος εγώ ο εκπαιδευτικός των 1400 ευρώ θεωρούμαι δαπάνη περικοπτέα και ίσως και σπατάλη.

Για όλους αυτούς τους λόγους προχωρώ κι εγώ στα δικά μου επώδυνα πλην όμως αναγκαία μέτρα για την ανόρθωση της οικονομίας μας και παροτρύνω και όλους όσους νοιώθουν το ίδιο να τα ακολουθήσουν για το δύσκολο χρονικό διάστημα που έρχεται. Προτείνω λοιπόν σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους μέχρι να μας δώσουν πίσω τα χρήματα που μας παίρνουν τώρα ή μέχρι να φυλακιστούν κάποιοι πολιτικοί ή να δημευτούν περιουσίες φοροφυγάδων να θυμούνται τα εξής.

1. Δεν αγοράζω τίποτα πέρα από τα πολύτως αναγκαία. Για τα υπόλοιπα εάν δεν μου κάνουν επί τόπου έκπτωση 20% όσο και η απώλεια του εισοδήματός μου δεν τα αγοράζω. Ας κινηθεί η αγορά από τους τίμιους και εργατικούς υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

2. Δεν βγαίνω έξω για καφέ εάν δεν μειώσουν κατά 20% την τιμή του. Το ίδιο και για το σινεμά θέατρο και λοιπά.

3. Δεν αγοράζω εφημερίδα για λόγους τάξης καθώς όλες μας θεωρούν την αιτία του κακού αλλά και γιατί επιδοτούνται από το κράτος.

4. Δεν επιβραβεύω με τηλεθέαση δημοσιογράφους που επιχαίρουν ως είναι φυσικό σε μίσθαρνα γλοιώδη υποκείμενα οικονομικών συμφερόντων.

5. Δεν πιστεύω κανένα δημοσιογράφο αν δεν αποκαλύψουν ποιοι και πώς καταχράστηκαν δις ? την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων; Αν δεν μας πούν πόσοι Έλληνες εργάτες επωφελήθηκαν των μεγάλων έργων και εάν καταβλήθηκαν οι εργατικές εισφορές; Εάν δεν μας πουν πόσα διόδια έπρεπε να πληρώνουμε και τι είδους κομπίνα γίνεται με τους εργολάβους που παίρνουν διόδια πριν κατασκευάσουν τους δρόμους. Εάν δεν μας αποκαλύψουν ποιοι δημοσιογράφοι πληρώνονται από υπουργεία.

Παρόλο δε που δεν είμαι και τόσο πατριώτης προτείνω στην κυβέρνηση που σίγουρα όλοι είναι πατριώτες τα εξής μέτρα περιμένοντας να μας πει και κάποιος πόσα δις ? θα απέφεραν

1. Φορολόγηση 1% των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

2. Φορολόγηση 40 % των επιχειρήσεων.

3. Φυλάκιση για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ

4. Φόρος 5% επί των στρατιωτικών δαπανών.

5. Παύση χρηματοδότησης ΠΑΕ και ΚΑΕ.

6. Παύση χρηματοδότησης ιδρυμάτων πρωθυπουργών.

7. Παύση χρηματοδότης εφημερίδων και ιδιωτικών καναλιών με κρατική διαφήμιση.

8. Οι πλούσιοι που φυλάσσονται από αστυνομικούς να καλύπτουν και τη μισθοδοσία τους.

9. Οι επιχειρηματίες να συμβάλλουν και αυτοί επώνυμα αν όχι με 20% τουλάχιστον με 10% έκτακτη εισφορά ως καλοί πατριώτες που δεν είμαστε εμείς οι δημόσιοι υπάλληλοι.

10. Φόρος 10% στα έσοδα από τα διόδια χωρίς να αυξηθεί η τιμή γιατί οι εργολάβοι είναι και οι περισσότερο πατριώτες από όλους.